Friday, December 26, 2014

Плюси і мінуси працевлаштування за знайомством

У наш час сайти з працевлаштування стали основним каналом пошуку роботи та працівників. Однак, працевлаштування за допомогою знайомих досі не втратило своєї актуальності.

Коли в невеликих компаніях з'являється потреба в новому співробітнику, то найчастіше вакансію намагаються закрити за допомогою кандидатів, яких рекомендують співробітники. Якщо таким способом знайти відповідну людину не вдається, що буває нерідко, то вдаються до традиційного способу.
Допомогу другові

Чим довше фахівець знаходиться на ринку праці, тим ширше у нього коло спілкування, і відповідно більше шансів знайти роботу за допомогою знайомих. З одного боку, такий спосіб працевлаштування має плюси для всіх сторін - роботодавця, людини, яка дає рекомендації і його протеже. Роботодавець швидко закриває вакансію без використання інших джерел. Людина, яка дала рекомендацію - допоміг своєму товаришеві і компанії. Але найбільш корисною ця ситуація буде для нового співробітника, який прийшов в компанії за рекомендацією. Крім самої роботи, лояльність керівництва до нього буде вище, ніж до будь-якого іншого кандидата, так як він вже отримав позитивні рекомендації. Такому співробітнику буде простіше почати роботу на новому місці, тому що він може розраховувати на допомогу в адаптації від свого знайомого. Можна отримати цінні відомості на рахунок політики компанії, її принципах роботи і налагодити контакти з колегами буде набагато простіше.
Зворотний бік

Але такий спосіб працевлаштування може мати і негативні наслідки, несучи в собі значні ризики для всіх сторін. Більше всіх ризикує той, хто рекомендує для роботи свого друга або знайомого. Адже, не завжди можна правильно оцінити кваліфікацію свого протеже. У результаті може виявитися, що знайомий не впорається з навантаженням, або його навички виявляться недостатніми для виконання роботи. У цій ситуації головним винуватцем буде той, хто привів у компанію поганого співробітника. Його авторитет в очах керівництва і співробітників може значно впасти. Хороші відносини з одним або знайомим також можуть бути зруйновані.

Сайт рекомендує тричі подумати, перш ніж рекомендувати на роботу знайомих, в професійних і особистих якостях яких ви не впевнені на всі 100%. Таким чином ви надасте ведмежу послугу всім учасникам процесу.

Для роботодавця прийом на роботу співробітника по знайомству також несе чималі ризики. Якщо людина виявиться некомпетентним, то звільнити його, не образивши того, хто його рекомендував, буде непросто. Хороші відносини керівництва та підлеглих - дуже важливі для продуктивної і злагодженої роботи. Втрата часу і помилки, які може зробити горе-співробітник, також можуть дорого коштувати. У даній ситуації, щоб уникнути неприємних наслідків, керівництво повинно проводити попереднє тестування всіх кандидатів, у тому числі і тих, хто влаштовується за рекомендаціями.

Слід розділяти поняття працевлаштування «по знайомству» і «по блату». У першому випадку співробітника просто рекомендують, що не дає жодних гарантій, і роблять це рядові співробітники. У другому - йдеться про гарантоване працевлаштування з подачі того, хто займає якусь керівну посаду.


Які б не були негативні наслідки працевлаштування по знайомству, не варто відмовлятися від додаткової можливості знайти роботу. Не поспішайте відразу осісти на новому місці, а ретельно оціните вакансію, яку вам пропонують, наскільки ви відповідаєте вимогам, чи це та робота, яка вам потрібна. Чим краще ви як фахівець, тим більше шансів, що вас порекомендують знайомі. Але пам'ятайте, що при цьому на вас лягає велика відповідальність.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини www.tusoffka.net tylkohd.pl ugreshlib.ru ukrmedtrans.com.ua www.ukr-inform.com unimbo.ru ulaauto.ru upr.okhanet.ru usaconsumercomplaints.com upn.in.ua