Wednesday, December 17, 2014

Схеми обману на ринку праці

На жаль, завжди будуть люди, які хочуть нажитися на інших нечесним способом. Ринок праці тут не виняток. Шукачам потрібно бути уважними, щоб у настільки уразливий період не попастися на вудку шахраїв.

Ми вже писали про ознаки, за якими можна визначити недобросовісних роботодавців . Тепер докладніше розглянемо основні і найбільш поширені схеми обману, що загрожують претендентам.
Вранці гроші

Найчастіше недобросовісні компанії просто спробують викачати гроші з уразливого кандидата різними способами. При цьому не даючи ніяких гарантій працевлаштування і не підписуючи жодних паперів. По суті, здобувач добровільно віддає гроші без будь-якого примусу, і найчастіше нічого пред'явити надалі ви не зможете. Вам можуть запропонувати купити приклади продукції, щоб ви мали уявлення про можливу роботу, можуть попросити оплатити якесь оформлення документів або інші операційні витрати. Такі шахраї наживаються на наївних претендентів, які хапаються за будь-яку соломинку, просто не помічаючи обман.

Також у претендентів можуть просити плату за допомогу в працевлаштуванні. Таким можуть займатися не тільки кадрові агентства, але й приватні особи. Хоч, в Україні і заборонили стягувати плату з кандидатів за послуги працевлаштування, здобувачі все одно залишаються в небезпеці. Агентство може надати вам допомогу в працевлаштуванні, наприклад, підібравши певну кількість вакансій, але виставити рахунок за консультаційні послуги.

Будьте уважні, і пам'ятайте, що жодна поважаюча себе компанія не буде просити гроші у кандидата. Якщо ви не впевнені в порядності компанії або агентства, то пошукайте інформацію в Інтернеті і почитайте відгуки.
Безкоштовну працю

Постійний набір на одну посаду - цей прийом так само часто практикують недобросовісні роботодавці. Вони нескінченно проводять співбесіди і просять кандидатів виконувати тестові завдання.

З вигляду все логічно - існує безліч професій, для яких недостатньо просто розповісти про свої навички, а необхідно і показати їх. В основному це представники творчих професій: дизайнери, копірайтери, журналісти, так само з цим можуть зіткнутися і представники ІТ сфери. Припустимо вам дали тестове завдання написати два тексти на задану тематику на 1500 символів кожен. Таке ж завдання дали ще двадцяти претендентам, і ось 40 текстів готові. Визначити в цьому разі наміру роботодавця дуже складно, але і тут допоможуть відгуки в Інтернеті. Сайт рекомендує завжди намагатися дізнатися про потенційного роботодавця якомога більше.
Спасибі, що прийшли

Деякі компанії постійно тримають вакансії відкритими, запрошують кандидатів на співбесіду, але так і не передзвонюють. Це не завжди означає, що ви не підійшли. Компанія може просто збирати свою базу потенційних співробітників, щоб надалі полегшити собі підбір персоналу при звільненні цінних співробітників.

Визначити таку схему вкрай складно. У багатьох великих компанії, у зв'язку з великим штатом, постійно є відкриті вакансії, але не можна з упевненістю стверджувати, що вони діють за такою схемою. В крайньому випадку ви втратите лише свій час, але поповните досвід проходження співбесіди.


Будьте пильні, і в першу чергу уникайте роботодавців, які просять оплатити вас які-небудь витрати, навчання або придбати їх товар.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини www.tusoffka.net tylkohd.pl ugreshlib.ru ukrmedtrans.com.ua www.ukr-inform.com unimbo.ru ulaauto.ru upr.okhanet.ru usaconsumercomplaints.com upn.in.ua